fbpx

Medlem log ind

Du er blevet videresendt fra spisdigfri.dk, der nu endeligt er lagt sammen med mit nye firma triba.dk. Her viderefører jeg og mit fantastiske team sammen missionen om at hjælpe mennesker fri af type 2-diabetes. På siden finder du både nyt og gammelt indhold fra Spis dig fri. Læs mere om Triba og mit team på siden “om”. Hvis du har spørgsmål eller forslag, er du velkommen til at kontakte mig via email eller telefon.

De bedste hilsner Jane Kudsk

Diabetesstress – hvad det er, og hvad du kan gøre ved det

Af Jane Kudsk
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling. Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning. Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet. Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.
02.04.2024

Studier viser, at hver 5. danske diabetiker lider af diabetesstress.

Og jeg kan godt genkende billedet.

Det at være ramt af diabetes fylder meget. Det kan føles som et fuldtidsjob:

Medicin flere gange dagligt… Lægebesøg i tide og utide… Synskontroller… Fodterapeuter… En evig kamp for at gøre det rigtige og passe på sig selv…

Diabetes er i høj grad en sygdom, der ligger et ansvar (og pres) på dine egne skuldre for at få det bedre: at yde dig selv ”egenomsorg”. For mange kan det føre til mere stress i hverdagen.

Og ikke nok med det, så er sygdommen i sig selv med til at øge risikoen for stress og depression.

Derfor er det en god idé at vide lidt mere om diabetesstress, og hvad du selv kan gøre ved det.

 

Forskellige typer stress, der kan påvirke din diabetes

Stress påvirker os forskelligt, men de forskellige typer stress påvirker også kroppen forskelligt.

Der findes både fysisk stress og mental stress, som påvirker dit blodsukker og din diabetes.

Fysisk stress får blodsukkeret til at stige. Hvis du for eksempel er syg eller skadet, så kan blodsukkeret stige, mens kroppen arbejder på at blive rask.

Mental stress kan også få blodsukkeret til at stige. Mange oplever højere blodsukker, der er sværere at kontrollere i perioder, hvor de er stressede eller ikke har det godt psykisk.

Selve det at få diagnosen er en psykisk belastning. Følelser som skyld og skam blander sig med frygt for, hvad fremtiden bringer med sig af følgesygdomme. Mange lever med kronisk dårlig samvittighed, og er forvirrede over hvad de fx må og ikke må spise. At passe sin diabetes – eller holde den fra døren – er en livslang proces. Og for mange kan det være svært at håndtere.

Usikkerheden og den følelsesmæssige ubalance øger mængden af stresshormoner som kortisol i kroppen. Og stresshormoner får blodsukkeret til at stige, fordi deres opgave er at gøre kroppen klar til kamp eller flugt – og så er det godt med ekstra sukker i blodet til at brænde af. Men når stresshormonerne er kronisk forhøjede, så belaster det kroppen.

 

Det høje blodsukker påvirker dit stressniveau – og omvendt

Når blodsukkeret er for højt påvirker det hele kroppen – også hjernen.

Det er derfor du er særligt udsat for stress og depression, når du har diabetes.

Men ikke nok med at dit blodsukker påvirker dit humør, og dit humør påvirker dit blodsukker.

Så dårligt humør, stress og depression øger din risiko for at udvikle diabetes. Og kan være med til at forværre den – eller gøre det svært at styre blodsukkeret, hvis du allerede har diabetes.

Der tegner sig et billede af en ond spiral.

Og det er da i sig selv lige til at blive stresset over!

Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du kan gøre for at undgå stress og depression.

 

Sådan holder du øje med, om stress påvirker dit blodsukker

Hvis du måler dit blodsukker regelmæssigt, kan du lave en oversigt, hvor du sammen med blodsukkeret også noterer: ugedag, om du har foretaget dig noget særligt, hvordan du har sovet osv. Samtidig vurderer du din mentale trivsel på en skala fra 1-10, hvor 1 er meget stresset og/eller i dårligt humør og 10 er ingen stress og højt humør.

På den måde kan du holde øje med, om der er en sammenhæng mellem dit blodsukker og dit stressniveau og humør. Måske har du højere blodsukker mandag morgen, hvor du særligt stresset og træt? Så vil det være en god idé, at du forsøger at finde nye rutiner, der mindsker din stress mandag morgen.

 

Symptomer på stress

Symptomer på stress kan komme snigende, så du næsten ikke bemærker det.

Stress kan få dig til at føle dig:

 • Rastløs
 • Irriteret
 • Urolig
 • Umotiveret
 • Bekymret

 

Stress kan give dig fysiske symptomer som:

 • Vejrtrækningsbesvær / trykken for brystet
 • Træthed
 • Hjertebanken
 • Stort søvnbehov eller søvnbesvær
 • Hovedpine

Stress kan også få dig til at ændre adfærd for eksempel at trække dig fra andre mennesker, spise mere eller mindre end du plejer, ryge eller drikke mere end du plejer, få raserianfald eller skælde voldsomt ud.

 

Sådan kan du mindske stress

Først og fremmest skal du være god ved dig selv.

Har du overskud til det, så forkæl dig selv med god, blodsukkerstabil mad med mere fedt og mindre kulhydrat. På den måde undgår du store svingninger i blodsukkeret, der påvirker dit humør. Mange oplever også at få mere energi. Men start i det små, og tag de skridt du magter.

Andre ting du kan gøre for at lægge en dæmper på stressen er:

 • Daglig meditation kan være en stor hjælp til at få ro på kroppen. Der findes mange gode apps og lydfiler, der kan hjælpe dig på vej.
 • Taknemmelighed og større fokus på det gode i dit liv, kan være et stærkt værktøj, når du har det svært. For ligegyldig hvordan du har det, er der altid et eller andet at være taknemmelig for. 
 • Vejrtrækningsøvelser hvor du for eksempel trækker vejret dybt ind gennem næsen og langsomt puster ud gennem munden tre gange. Brug vejrtrækningen til at berolige dig selv, både hvis du er stresset eller i følelsesmæssig ubalance; hvis du fx bliver meget hidsig.
 • Bevægelse i naturen giver ro til nervesystemet. Mærk efter om du har brug for at få ro på kroppen – så gå en langsom tur – eller om du har brug for at få pulsen lidt op. Hård motion kan for nogen være med til at brænde stresshormonerne af, og for andre øger det stressniveauet i kroppen. Så mærk rigtig godt efter.
 • Skyldes stressen dit arbejde, så sørg for at fortælle det til din chef, så arbejdspladsen kan hjælpe med at løse problemet. Stress på arbejdet tager vi med hjem, og det kan påvirke din diabetes. Hvis din arbejdsplads ikke kan hjælpe, kan det være nødvendigt at finde et andet job. Selvom din stress ikke skyldes dit arbejde, er det stadig en god idé at være åben omkring, at du har det svært, så arbejdspladsen kan tage hensyn til dig.

 

Få hjælp til din diabetesstress

Diabetesstress kan udvikle sig til depression, hvis der ikke bliver taget hånd om det. Derfor er det vigtigt, at du forsøger at mindske din stress og være åben omkring, hvordan du har det.

Du kan søge hjælp hos lægen eller i forskellige diabetesstøttegrupper. Er du i forløb hos mig, er det også vigtigt, at du fortæller mig, hvordan du har det. Jeg har selv været ramt af stress og har mange værktøjer til, hvordan du kan få det bedre. Værktøjer som jeg har prøvet på egen krop.

Hjælp til at sænke blodsukkeret – måned efter måned

Tilmeld dig Triba+ medlemskabet og få direkte adgang til vores intromateriale og en række videoer der hjælper dig godt i gang med medlemskabet indtil medlemskabet starter op d. 1. i måneden.

Nyhedsbrev

Få tilsendt vores nemme opskrifter, nyheder, gode tips og meget mere.

Når du indsender din email skriver du dig op til Triba’s nyhedsbrev. Du kan framelde til enhver tid via dette link  i bunden af de emails vi sender. Læs mere om hvordan vi behandler din data i vores privatlivspolitik.

Jane Kudsk taler med en kunde om behandling af type 2-diabetes

Har du flere spørgsmål? Efterlad dine kontaktoplysninger, og vi vil kontakte dig.

Øvrige artikler

Få guiden "9 Trin til at spise dig fri for type 2-diabetes"

Ved at skrive dig op til nyhedsbrevet herunder modtager du direkte guiden med de 9 trin samt ny viden og inspiration om diabetes, mad, sundhed, foredrag og meget meget mere.

 

Tak for tilmelding. Du skulle gerne have modtaget en mail med link til vores 9 trin. Husk at tjekke din spam/uønsket mappe.