Fra lav-kalorie-slankekure og fedtforskrækkede diæter til juice detox – listen er lang, når det handler om “gode” råd til hurtigt at smide kiloene. Og søger man på nettet, kan det være både frustrerende og svært at finde ud af, hvilken information man rent faktisk kan stole på.
Mange mennesker har prøvet at følge en slankekur eller stram diæt for at opnå vægttab eller forbedre deres sundhed, men hvorfor er det så udfordrende at holde fast i dem? Hvis du har oplevet, at en diæt kun har holdt i en kort periode, er du langt fra alene. Faktisk er det mere normalt, end du måske tror.
Det der er særligt tiltrækkende for mange er at disse adskillige diæter og lynkure lover hurtige resultater, da vi ofte ønsker at nå vores ønskede målsætning indenfor en kort periode. Dette er noget, som f.eks plastikkirurgi tjener en masse penge på – nemlig at man nu eksempelvis kan få opereret en sixpack, uden at gøre noget arbejde.
Men vil man have resultater der holder i længden, må man kigge på livsstilsændringer frem for kure, der hurtigt fikser, men også hurtigt vender tilbage til hvor man først startede (også kaldet yo-yo vægt). Det er noget vores medlemmer bliver eksperter i – for som type 2-diabetiker er det særligt vigtigt få styring på langtidsblodsukkeret med et fremtidigt perspektiv, så man kan undgå risiko for følgesygdomme, øget medicin – og i stedet få energien tilbage i kroppen.
I denne artikel vil jeg hjælpe med at redegøre for hvorfor ingen af de ovenstående løsninger virker, hvis man ønsker at opnå vedvarende resultater på den lange bane:
Hurtige resultater er fristende, men sjældent holdbare
En af grundene til, at så mange af os falder for diæter, er de hurtige resultater, de lover. Diæter som 5:2, hvor du spiser normalt fem dage om ugen og restriktivt de resterende to dage, virker tiltalende, fordi de lover resultater på kort tid. Men denne form for restriktive diæter passer sjældent ind i en travl hverdag.
Selvom en diæt som 5:2 virker overskuelig på papiret, kan de dage med minimalt madindtag hurtigt blive svære at efterleve. Vi oplever træthed, nedsat præstationsevne, eller at vi simpelthen ikke kan opfylde hverdagens krav. Det kan føre til, at vi bryder diætens regler og ender med at falde helt tilbage til gamle vaner.
Slankekur kontra livsstil: Hvad er forskellen?
Mange tror, at nøglen til succes ligger i at finde den “rigtige” diæt. Men i virkeligheden er det ofte vores tilgang til mad og sundhed, der gør forskellen. En diæt er som regel en midlertidig løsning, som kan være svær at følge i det lange løb. En livsstilsændring derimod, er mere fleksibel og tilpasser sig din hverdag.
Så kort fortalt er forskellen på livsstil og en diæt, at målsætningen ikke behøver at indfries inden for en kort tidsperiode, men i stedet fokuserer på fremgang og ikke tilbagegang.
En livsstilsændringer skal være fleksible, da vi ikke ved hvad dagen bringer i morgen eller hvordan vi har det i morgen. Dette tager mange diæter ikke højde for, da de ofte står alene – uden vejledning, fokus på det individuelle menneske og dermed heller ikke mulighed for tilpasning.
Det er noget jeg i mit arbejde gør en stor dyd ud af. Jeg skal sikre at kosten skal passe ind hos det individuelle medlems behov og hverdag. Derfor bøjer og tilpasser kostplanen, så den bliver til en holdbar livsstilsændring på den lange bane: Det er vigtigt at ændringerne passer ind i den enkeltes hverdag, da det giver en følelse af at man føler sig hjemme i ens nye kost – og dermed gør det til en livsstil.
En livsstil handler nemlig ikke om strenge regler, men om at omlægge og skabe nye vaner, der passer ind i dit liv. Det giver dig mulighed for at gøre fremskridt uden at føle, at du konstant skal starte forfra, hvis du har en dag, der afviger fra planen.
Fleksibilitet er nøglen til holdbare resultater
En stor udfordring med mange diæter er, at de mangler fleksibilitet. De fleste af os har travle liv, hvor det er svært at forudse, hvad morgendagen bringer – eller hvordan vi har det. Derfor er det vigtigt at have en tilgang til mad, der kan justeres undervejs. Hos Triba fokuserer vi på at hjælpe dig med at finde en kostplan, der passer til din hverdag, så det føles som en naturlig del af dit liv – ikke som en restriktion.
Mad er mere end blot kalorier (brændstof), men også en social handling og ligeledes en måde vi kan udtrykke vores identitet. Derfor er det vigtigt at man ikke blot betragter mad som en del af et regnestykke i en ligning – det gør, at vi kun ser 15% af emnet, og overser de andre vigtige faktorer.
Giv dig selv plads til at være uperfekt
Jeg vil gerne introducere dig til sætningen: “Det er ok, jeg ikke er perfekt hver dag!”
En anden grund til hvorfor slankekure ikke bliver en holdbar løsning i længden er mindset. Et klassisk mindset til en quick-fix diæt er ofte ekstrem og sort/hvid: vi skal passe ind i diætens stramme rammeplan. Det som ofte tiltaler os er de hurtige resultater, men når vi ikke lykkes med at passe ind i kurens stramme rammer, kan vi føle at vi fejler og taber det hele til jorden. Lige indtil vi igen mærker tøjet bliver for stramt, eller at lægen over nu flere gange har påpeget en fortsat blodsukkerstigning. Så bevæger vi os igen ud i søgen efter en ny kur, eller det gyldne svar på, hvad der kan hjælpe os.
Men lad mig fortælle dig: det er normalt at man kan have dage, der adskiller sig fra de andre. Afvigelser er dermed ikke et nederlag! Tværtimod en normalitet.
Mindset er noget vi arbejder meget på sammen med vores medlemmer, fordi det er så vigtigt, når det handler om at skabe nye vaner. Her er hvad jeg lærer medlemmer, de føler det har “fejlet”:
Det er helt normalt at have dage, hvor man “falder i” eller ikke følger sin kostplan til punkt og prikke. En afvigelse betyder ikke, at du har fejlet – det er en del af livet. Det vigtigste er, hvordan du håndterer de dage – eller dagene efter. I stedet for at opgive det hele, handler det om at vende tilbage til dine sunde vaner.
Husk når vi føler, vi fejler eller “synder”, er vi blot en erfaring rigere og det er ikke en skam. Nu hvor vi observere vores situationer og behov på tæt hold skaber det omvendt en indsigt i hvem vi selv er og hvad vores behov er. Når vi kan identificere dette, så begynder vi også at lære os selv langt bedre at kende – og dermed også hvordan vi kan hjælpe os selv.
Her er et eksempel:
En fodboldspiller på eliteniveau har også dage, hvor han ikke følger den optimale kost eller skipper en træning. Det betyder ikke, at han ikke kan fortsætte på højt niveau – det er det samlede billede, der tæller. På samme måde handler det for dig om at skabe en livsstil, der giver dig friheden til at være fleksibel og tage det roligt, når du har en dag, der ikke går som planlagt.
Hold fokus på en langvarig forandring
At finde en diæt på internettets mange søgemaskiner kan være fristende, men uden den rette vejledning er der stor risiko for, at det kun bliver en midlertidig løsning. Hos Triba hjælper vi vores medlemmer med at opbygge en sund livsstil, der holder i længden – uden hårde restriktioner. Som vi siger: det fedeste er at være mæt og leve et liv, hvor sundhed er en naturlig del af hverdagen.
Vil du vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at opnå en varig livsstilsændring? Læs mere om vores nye Triba Basis her eller book en gratis og uforpligtende samtale med os.
Michella Baunsgaard
Klinisk Diætist hos Triba med flere års erfaring i at hjælpe folk til at opnå deres mål.