At opnå et stabilt blodsukkerniveau kræver ifølge forskningen og resultaterne en interessant tilgang: Frigør dig fra frygten for fedt. Denne tilgang betragtes som den hurtigste måde i verden til at opnå et lavt og stabilt blodsukkerniveau. Fedt og diabetes er ikke noget man er vandt til at høre i positiv sammenhæng.
Mange personer med diabetes er bekymrede for at opleve sukkerchok og spiser derfor flere små måltider i løbet af dagen. Dette skyldes sultfølelsen og den rådgivning, de har modtaget.
Dette bliver ofte understreget af læger, hospitaler og diabetesforeninger, hvilket kan føre til en konstant besættelse af det næste måltid. Er du bekendt med denne oplevelse?
Så hvad er hemmeligheden bag at opnå et stabilt blodsukkerniveau og undgå sukkerchok? Svaret er overraskende: Du skal inkludere fedt i hvert måltid.
Fedt er nøglen til at opnå et lavt og stabilt blodsukkerniveau. Ja, du læste rigtigt.
Jeg er klar over, at dette går imod alt, hvad du tidligere har hørt om diabetes. I videoen nedenfor forklarer jeg nærmere om, hvorfor det er vigtigt at frigøre sig fra frygten for fedt i forbindelse med type 2-diabetes.
Hvis du er en del af vores nyhedsbrev, er du allerede opmærksom på, at kulhydrater er den primære årsag til stigningen i dit blodsukkerniveau. Som en person med diabetes er dit mål at reducere det forhøjede blodsukker.
Du kan måske tage medicin, der hjælper dig med at opnå dette mål. Men du har også et mere naturligt valg: at reducere indtaget af kulhydrater (såsom sukker, brød, ris, pasta, kartofler, frugt osv.). Men selvfølgelig skal du spise noget, og jeg foreslår, at du erstatter kulhydraterne med fedt.
Fedt bør være dit valg i stedet for kulhydrater. Din mad består af tre hovedkomponenter: kulhydrater, protein og fedt. Når du skærer ned på kulhydraterne, har du to muligheder for at føle dig mæt:
- Spise mere protein (kød, æg, ost osv.).
- Spise mere fedt.
Nedenstående figur viser, hvor meget blodsukkerniveauet stiger, når du indtager enten kulhydrater, protein eller fedt.
Gæt selv om 1) protein eller 2) fedt er dit bedste valg, hvis du gerne vil holde dit blodsukker lavt og stabilt…
Forskellige forsøg viser, at det ikke hjælper ret meget at spare på kulhydraterne, hvis du spiser mere protein i stedet for. Fordi protein også giver en stigning i insulin og blodsukker.
Til gengæld får fedt IKKE dit blodsukker til at stige.
Derfor er det godt for dig at spise meget fedt.
Du får et lavt, stabilt blodsukker og mere energi.
Men ikke nok med det…
Når du spiser fedt, slipper du for at spise seks gange om dagen for at undgå at få kvalme og blive svimmel og utilpas. Og fordi fedtet mætter mere, vil du helt automatisk få brug for spise mindre.
Hvis du sidder lige nu og er bange for at tage på af alt det fedt, så glem det igen.
Stik mod alt hvad vi har lært, er det IKKE fedtet, der feder.
Fedtet mætter!
Måske sidder fedtforskrækkelsen dybt i dig som i de fleste andre danskere.
Og måske er det svært og ligefrem grænseoverskridende for dig at spise meget fedt.
Altså at nyde den fede ost… Smørret… Den gode sovs… Og fedtkanten på din bøf…
…med god samvittighed!
Men fedt gør dig godt, og jeg kan love dig med sikkerhed, at fedt gør dig mæt.
Der er forskel på fedt
At jeg nu har fortalt dig, at fedt er nøglen til et stabilt blodsukker betyder ikke, at du nu roligt kan kaste dig om bord i alle fede fødevarer.
Der er nemlig forskel på fedt, og hvor sundt det er – men ikke på den måde du normalt har hørt.
Husk vores diabetes forløb (Triba+ medlemskabet) starter op den første i hver måned. Er du klar til at komme i gang så kan du tilmelde dig via www.triba.dk/medlemskab eller book en gratis introduktionssamtale hvis du er i tvivl eller vil høre mere om forløbet via www.triba.dk/diabetes-foredrag