fbpx

Medlem log ind

Du er blevet videresendt fra spisdigfri.dk, der nu endeligt er lagt sammen med mit nye firma triba.dk. Her viderefører jeg og mit fantastiske team sammen missionen om at hjælpe mennesker fri af type 2-diabetes. På siden finder du både nyt og gammelt indhold fra Spis dig fri. Læs mere om Triba og mit team på siden “om”. Hvis du har spørgsmål eller forslag, er du velkommen til at kontakte mig via email eller telefon.

De bedste hilsner Jane Kudsk

8 diabetes symptomer du ikke må ignorere

Af Jane Kudsk
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling. Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning. Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet. Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.
04.03.2024
Diabetes Symptomer

Det vigtigt, at du kender de mest almindelige diabetes symptomer, fordi ubehandlet diabetes kan føre alvorlige følgesygdomme med sig.

Der findes flere forskellige former for diabetes, men symptomerne er de samme for både Type 1 og Type 2 diabetes.

Forskellen er, at diabetes symptomer ved Type 1 diabetes udvikler sig akut i løbet af få dage eller uger især hos børn og unge. Derimod udvikler symptomerne på Type 2 diabetes sig som regel langsomt over flere år. De er derfor sværere at opdage.

Læs med her for at kende de forskellige tegn på sukkersyge, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du skal gøre, hvis du oplever et eller flere symptomer på sukkersyge.

 

Almindelige diabetes symptomer

 

De første tegn på diabetes 2 kommer altså snigende over flere år. Og det gør det svært at mærke dem. Måske opfattes forandringerne som almindelig aldring – eller du lærer simpelthen at leve med dem, og tænker ikke videre over, at der kan være noget alvorligt galt.

Symptomerne på diabetes skyldes det forhøjede blodsukker. Altså at der er mere sukker i blodet end normalt. Det kan resultere i at:

 

1) Du tisser mere

Normalt tisser man 4 til 7 gange i døgnet for at udskille affaldsstoffer fra kroppen. Men med diabetes kan du komme op på mange flere gange – både i løbet af dagen og om natten. Det skyldes, at der er for meget sukker i blodet, som kroppen forsøger at komme af med ved at nyrerne danner en større mængder urin. Har du hyppig vandladning, eller tisser du større mængder, end du plejer, kan det være et tegn på diabetes.

 

2) Du er tørstig

Du kan komme til at føle tørst hele tiden, fordi du tisser mere og mister væske. Hvis du pludselig begynde at drikke rigtig meget – mange liter om dagen – kan det være et tegn på diabetes. Det er især meget udtalt ved diabetes 1, hvorimod den øgede tørst ved diabetes 2 kan være mindre tydelig.

 

3) Du er træt og sulten

Du kan blive rigtig træt, fordi kroppen hele tiden er på overarbejde. Cellerne er stressede, fordi de er ved at drukne i sukker, og immunforsvaret arbejder på højtryk. Det høje blodsukker får insulin til at stige, som kan stimulere appetitten og gøre dig mere sulten.

 

4) Det klør

Diabetes kløe kan skyldes flere ting. Kroppen kan blive dehydreret på grund af den øgede mængde urin. Det gør huden mere tør, og det begynder at klø. Det kan især føles slemt på dele af kroppen, der normalt er mere fugtige. Det kan for eksempel være i skridtet, armhulerne, i hudfolder og mellem tæerne. En anden årsag kan være øget vækst af bakterier og svampe, som giver kløe (se længere nede).

KØB BOGEN HER! Lær meget mere diabetes, blodsukker og mad i bogen

Spis dig fri for Type 2 diabetes

– Sænk blodsukkeret ved at glemme alt du har lært om fedt

Bestil bogen her  – FRI FRAGT >>

5) Du har synsforstyrrelser

Når det høje blodsukker dehydrerer kroppen, kan det også påvirke øjnene. Du får sværere ved at fokusere og skifte fokus, når du fx kigger op fra en bog. På lang sigt kan nerveskader også ødelægge synet.

 

6) Du har føleforstyrrelser

Efter lang tid med forhøjet blodsukker begynder de små nerver tager skade. Det kan føre til smerter eller følelsesløshed i hænder, fødder og ben. Det kan føles som om ens fødder sover, eller i værste fald kan man slet ikke mærke fødderne.

 

7) Du har infektioner i hud og slimhinder

Blærebetændelse og svamp i skridtet kan være et symptom på diabetes for både kvinder og mænd. Bakterier og svampe elsker sukker og lever godt af den forhøjede mængde sukker i urin og sved. Infektionerne kan også komme andre steder på kroppen, hvor der er varmt og fugtigt fx mellem tæer og fingre eller under bryster og hudfolder.

 

8) Dine sår heler kun langsomt

Huden bliver mere tør, og det begynder at klø. Svamp og infektioner har gode vilkår. Nervebanerne er beskadigede. Alt sammen gør, at sår på huden har svært ved at hele. Hvis sårene er på fødderne, kan de endda være svære at mærke på grund af føleforstyrrelser. I værste fald kan sådanne sår føre til at tæer, fødder eller ben må amputeres.

 

Hvis du har symptomer på diabetes

 

Måske oplever du, at du har et eller flere diabetes symptomer. Men det er ikke ensbetydende med, at du har diabetes.

Derfor er det en rigtig god idé at få lægen til at måle dit blodsukker. Så kan du få afklaret, om du har diabetes, eller om der kan være noget andet galt.

Det er hårdt at få konstateret diabetes. Men husk – det er bedre at vide det, for det giver dig mulighed for at gøre det der skal til, for at få det bedre og undgå hjertekarsygdom, nerveskader og andre alvorlige følgesygdomme.

 

Hvis du ikke har symptomer på diabetes

 

Du kan godt have Type 2 diabetes uden at mærke nogen af de nævnte diabetes symptomer.

Det er en af grundene til, at 60.000 danskere går rundt med diabetes uden at vide det. Det betyder også, at diagnosen kommer som et chok for mange, der får konstateret diabetes. De har ikke mærket noget, og måske bliver den opdaget tilfældigt i forbindelse med andre undersøgelser.

 

Hvad sker der, hvis du ignorerer dine diabetes symptomer?

 

Det kan være svært at ignorere tegnene på Type 1 diabetes, da de som regel opstår hurtigt og voldsomt. Det er oftest børn og unge, der bliver ramt af Type 1 diabetes, men det kan også ramme senere i livet. Symptomerne vil være de samme, og hvis man ikke straks kommer i behandling med insulin, giver det alvorlige skader, som kan føre til fatal koma.

Da symptomerne på Type 2 diabetes kommer snigende over lang tid er de lettere at ignorere. Bliver de ikke diagnosticeret og behandlet vil blodsukkeret fortsætte med at stige og skade kroppen. Nyrerne bliver slidt af at være på overarbejde, og andre organer, blodårer og nerver tager skade af det høje blodsukker.

Mærker du nogle diabetes symptomer, eller er du i forhøjet risiko for at udvikle diabetes, er det derfor en god idé at få lægen til at tjekke dit blodsukker.

Du har forhøjet risiko for diabetes, hvis du har en eller flere af følgende risikofaktorer for Type 2 diabetes:

  • En eller flere af dine forældre eller søskende har diabetes
  • Du vejer for meget
  • Du har et taljemål over 88 cm som kvinde eller 102 cm som mand
  • Du har haft hjertekarsygdom eller har forhøjet kolesterol eller blodtryk
  • Du har haft graviditetssukkersyge

 

Der er hjælp at hente

 

Har du allerede fået konstateret diabetes eller prædiabetes, så er der hjælp at hente. Der er meget du selv kan gøre for at få det bedre og undgå, at din diabetes udvikler sig til de meget alvorlige følgesygdomme.

Læs mere her på bloggen og tilmeld dig mit nyhedsbrev, så hjælper jeg dig i gang og forklarer dig, hvordan du kan sænke blodsukkeret helt naturligt.

Hjælp til at sænke blodsukkeret – måned efter måned

Tilmeld dig Triba+ medlemskabet og få direkte adgang til vores intromateriale og en række videoer der hjælper dig godt i gang med medlemskabet indtil medlemskabet starter op d. 1. i måneden.

Nyhedsbrev

Få tilsendt vores nemme opskrifter, nyheder, gode tips og meget mere.

Når du indsender din email skriver du dig op til Triba’s nyhedsbrev. Du kan framelde til enhver tid via dette link  i bunden af de emails vi sender. Læs mere om hvordan vi behandler din data i vores privatlivspolitik.

Jane Kudsk taler med en kunde om behandling af type 2-diabetes

Har du flere spørgsmål? Efterlad dine kontaktoplysninger, og vi vil kontakte dig.

Øvrige artikler

Få guiden "9 Trin til at spise dig fri for type 2-diabetes"

Ved at skrive dig op til nyhedsbrevet herunder modtager du direkte guiden med de 9 trin samt ny viden og inspiration om diabetes, mad, sundhed, foredrag og meget meget mere.

 

Tak for tilmelding. Du skulle gerne have modtaget en mail med link til vores 9 trin. Husk at tjekke din spam/uønsket mappe.