Hvordan kan det egentlig være, at de fleste danskere med type 2-diabetes ender med at få mere og mere medicin – og alligevel har over halvdelen af dem et for højt langtidsblodsukker?
Hos Triba møder vi mange med type 2-diabetes, der sidder fast i den her onde spiral med mere og mere medicin. Heldigvis oplever vi, at der er en vej ud, hvor vi har fokus på krop og mad i stedet for medicin – men vi ved også, at det kun virker, når man får behandlet årsagen til problemerne.
Verdensmester i diabetesmedicin – men ikke i helhed
I Danmark er vi stolt hjemland for Novo Nordisk og er en global supermagt inden for diabetesmedicin. Men selvom vi er verdensmestre i medicin, bliver der hele tiden flere og flere danskere, der har diabetes 2.
Vi er dygtige til medicin. Men spørgsmålet er:
Er det virkelig det bedste, vi kan gøre?
Medicin er ikke en kur – det er symptombehandling
De fleste med type 2-diabetes starter med én slags medicin: Metformin. Så sættes dosis op til 4 tabletter om dagen. Efter et par år føjes en ny slags medicin til. Og måske en mere. Mange ender på tre eller fire slags medicin – og i sidste ende insulin – uden at sygdommen forsvinder. Faktisk har hele 59 % af danskere med type 2-diabetes ifølge diabetes.dk stadig et HbA1c over 53 mmol/mol. Grænsen for type 2 diabetes går ved 48 mmol/mol, så mange ligger altså langt over – på trods af al medicinen.
Ingen tvivl om at diabetesmedicin redder mange liv og forhindrer mange følgeskader, hvilket jo er rigtig godt. Men der er alligevel en ting omkring diabetesmedicin, der mangler at blive sat fokus på. For mens de forskellige slags diabetesmedicin på forskellig vis hjælper med at holde blodsukkeret nede og dermed sænker risikoen for følgesygdomme, så er der ingen af dem, der går ind og løser problemerne i kroppen. Det betyder, at problemerne normalt bliver værre og værre over årene, også selv om du tager din medicin, som du skal.
Det viser os noget vigtigt:
Medicinen løser ikke årsagen til problemerne.
Når du tager diabetesmedicin, hjælper den altså med at sænke dit blodsukker, men kroppen forbliver ude af balance. Medicinen skjuler og udsætter symptomerne, men genopretter ikke kroppens naturlige balance.
Det er som at sætte tape på en revne i muren uden at reparere fundamentet. Det løser ikke problemet. Symptombehandling kan være nødvendig i en periode – men den bør som udgangspunkt ikke være den eneste strategi.
En af udfordringerne er at danske læger er rigtig dygtige til at behandle akutte sygdomme, men når det gælder kronisk sygdom, kommer de til kort.
“På lægestudiet bliver vi udlært i medicin, hvilket ikke løser årsagen til sygdom. I dag kan vi med et sted som Triba, få folk ud af medicin.” – Umara Tanwer, læge hos Triba
Umara Tanwer er uddannet læge og arbejder ved siden af Triba også i en almen lægepraksis. Inden hun mødte Triba og fik øjnene op for årsagsbehandling, rådgav hun sine patienter ud fra det, hun havde lært på medicinstudiet – hvilket var med fokus på medicin. I dag har hun en helt anden viden om, hvad sundhed og behandling af kronisk sygdom handler om, som hun ikke lærte om på uddannelsen. Det betyder, at hun nu hjælper hun folk ud af og ikke op i medicin.
Det giver god mening, når man tænker over det:
For type 2-diabetes handler ikke om mangel på medicin – men om en krop i ubalance.
Medicin alene er derfor ikke nok i længden, fordi den ikke ændrer på de årsager og ubalancer, der fik sygdommen til at opstå. Kroppen er overbelastet. Insulinfølsomheden er lav. Cellerne kan ikke håndtere sukkeret, som hober sig op i blodet og skaber problemer overalt i kroppen.
VIGTIGT: Det er vigtigt, at du bliver ved med at tage din medicin, så længe der er behov for det.
Livsstil som behandling af diabetes 2: Giv kroppen mulighed for at hele
Det, vi ofte glemmer – eller måske ikke får at vide – er, at type 2-diabetes ikke behøver være en livstidsdom, der med tiden bliver værre og værre. Den kan vendes. Og det sker ikke gennem en receptblok, men ved at ændre livsstil og understøtte kroppens egne systemer.
Hos Triba arbejder vi med en helhedsorienteret livsstilsbehandling. For nogen er dette sideløbende med medicin – dog oftest i lavere doser – mens det for andre betyder, at de kan slippe helt ud af diabetesmedicin – samt ofte også blodtryks- og kolesterolmedicin.
Vi har stort fokus på blodsukkervenlige madvaner, men dette er kun en del af løsningen. Det er nødvendigt at tænke det hele menneske ind i behandlingen for at få det til at holde i længden. Hos Triba arbejder vi med en helhedsorienteret tilgang, der bl.a. bygger på den bio-psyko-sociale model. Det betyder, at vi ser på hele din krop, din mentale sundhed og dine omgivelser og relationer – ikke kun dine tal.
Som sagt, type 2-diabetes er ikke en mangel på medicin. Det er en ubalance i kroppen. Og det fantastiske er: Kroppen vil gerne i balance igen, hvis vi giver den chancen.
Din krop vil gerne i balance – vi kan hjælpe dig med at give den muligheden
Hos Triba tror vi ikke på hurtige løsninger. Vi tror på kroppen. Og på dig.
Hvis du mærker, at det ikke føles rigtigt potentielt at skulle have mere og mere medicin – så er du ikke alene. Der findes en anden vej. En vej, hvor du samarbejder med kroppen i stedet for at overdøve den.
Hos Triba har vi udviklet en model, vi kalder SUNDT, som guider dig gennem 5 principper, du skal forstå for at skabe varig forandring:
S: Symptombehandling løser ikke problemet
U: Undgå kulhydrater og spis dig mæt
N: Naturlig balance i kroppen behandler årsagen
D: Diabetesremission er mulig
T: Tænk helhedsorienteret
Er du klar til at finde ud af, hvordan du kan begynde at vende din diabetes – indefra?
Tilmeld dig vores online foredrag for 0 kr. her
Hør mere om, hvordan du SUNDT kan få dit blodsukker i balance med helhedsorienteret livsstilsbehandling af type 2-diabetes.

Jane Kudsk
Medstifter af Triba og forfatter bag “Spis dig fri for type 2-diabetes. Hun har en kandidatgrad i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring og er uddannet madmentor.