Kender du det? Du bliver sendt fra speciallæge til speciallæge. Fra afdeling til afdeling. Alle læger kigger på hver deres lille brik i puslespillet – men ingen træder to skridt tilbage og ser det samlede billede. Ingen spørger for alvor: Hvordan har du det egentlig? Hvad har ført dig herhen – og hvordan kommer du bedst videre?
Hos Triba tror vi på en anden vej. Vi arbejder med helhedsorienteret livsstilsbehandling, hvor målet ikke blot er at få tallet på glukosemåleren ned – men at skabe balance i kroppen og energi til en hverdag, du trives i.
Helhedsorienteret behandling ved type 2-diabetes frem for symptombehandling
For mange starter behandlingen af type 2-diabetes med medicin. Og ja, medicin kan i nogle tilfælde være nødvendigt – især akut. Men på lang sigt er det vigtigt at forstå, at medicin kun dæmper symptomerne.
Diabetesmedicin behandler ikke årsagen til, at kroppen er i ubalance. Den påvirker ikke årsagerne til insulinresistens, inflammation, søvnunderskud eller stressniveau. Den får ikke kroppen til at fungere bedre – den får bare tallene til midlertidigt at se pænere ud og udskyde problemerne.
“Hvis man ikke årsagsbehandler, og altså kun symptombehandler med medicin, vil man over tid få brug for mere og mere medicin. Det er derfor man skal ændre livsstil, hvis man vil slippe for en livsstilssygdom.” – Alexander Omel, læge hos Triba
Hos Triba arbejder vi med årsagsbehandling og ser på helheden.
Vi spørger: Hvad er det, der har skabt sygdommen – og hvordan kan vi støtte kroppen til at genskabe balancen?
Mere end kost og motion: Mennesket som helhed
Vi lægger stor vægt på maden og at give kroppen, det den har brug for – samt ikke mindst undgå mad kroppen ikke tåler. For det er her, mange oplever hurtige og mærkbare forbedringer. Når du spiser dig mæt i rigtig mad og arbejder med din krop, falder blodsukkeret, vægten stabiliseres, og energien vender tilbage.
Men vi stopper ikke der. For du er mere end din krop. Hvis vi kun arbejder med mad og motion, overser vi vigtige faktorer som:
Hvordan du tænker om dig selv og dine vaner?
Hvor meget støtte du har i dine omgivelser?
Hvilke vaner styrer dine valg – også når du er presset eller træt?
Derfor ser vi på hele mennesket – både krop, tanker og relationer.
Det psykologiske og sociale spiller også ind
I Triba’s tilgang til livsstilsbehandling af type 2-diabetes arbejder vi bl.a. ud fra den bio-psyko-sociale model, som giver os en ramme til at forstå sundhed i et bredere perspektiv.
I stedet for at se kroppen som en maskine med enkelte fejl, ser vi sygdommen som resultatet af et komplekst samspil mellem biologiske, psykologiske og sociale faktorer:
1) Det biologiske aspekt handler om kroppen – fx insulinresistens, inflammation, blodsukker og vægt.
2) Det psykologiske aspekt handler om tanker, følelser, vaner, motivation og stress.
3) Det sociale aspekt handler om dine relationer, omgivelser, arbejdsliv og det samfund, du er en del af.
Ved at tage alle tre dimensioner i betragtning kan vi forstå, hvorfor to personer med samme diagnose kan have vidt forskellige forløb – og hvorfor en ensidig medicinsk tilgang ofte ikke er nok til at skabe varig forandring.

Den bio-psyko-sociale model er internationalt anerkendt og bruges i stigende grad inden for både almen medicin, fysioterapi og psykologi som en måde at fremme helhedsorienteret behandling (1,2).
Når vi kombinerer disse tre områder, sker der noget særligt. Din indsats bliver ikke blot “endnu et forsøg” eller et mislykket nytårsfortsæt – du får en reel mulighed for at få det bedre og skabe nye vaner, der holder i længden.
Hør mere om helhedsorienteret livsstilsbehandling
Hvis du er nysgerrig på at lære mere om helhedsorienteret livsstilsbehandling, vores 5 principper til et blodsukker i balance – og hvordan du kan komme i gang – så har vi noget til dig:
Deltag i vores online foredrag – du kan tilmelde dig for 0 kr. – hvor vi gennemgår de 5 vigtigste principper bag vores tilgang, som vi kalder SUNDT. Du får konkrete indsigter, inspiration og viden, som du kan bruge med det samme.
Tilmeld dig næste webinar for 0 kr. her og lær meget mere
Vi glæder os til at byde dig velkommen – og vise dig, at du ikke er alene.
Der findes en anden vej. Den starter med dig.
Referencer:
(1) Engel, G.L. (1977). The need for a new medical model: a challenge for biomedicine. Science, 196(4286), 129–136.
(2) Wade, D. T., & Halligan, P. W. (2004). Do biomedical models of illness make for good healthcare systems? BMJ, 329(7479), 1398–1401.

Jane Kudsk
Medstifter af Triba og forfatter bag “Spis dig fri for type 2-diabetes. Hun har en kandidatgrad i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring og er uddannet madmentor.