Hvorfor får man type 2-diabetes?
Undersøgelser har vist, at 82 procent af os danskere mener, at overvægt først og fremmest er den overvægtiges egen skyld.
…og samme billede tegner sig i forhold til livsstilssygdomme.
De fleste danskere mener altså, at det er deres egen skyld, at man har diabetes.
(Dig selv inklusiv…??)
Det billede genkender vi fra vores forløbsdeltagere, og hvis du ligner vores forløbsdeltagere bare en lille smule, har du af og til også dårlig samvittighed over, at du har fået diabetes.
Fordi du føler, at det er din egen skyld. Der er jo ikke andre end dig selv, der putter mad i hovedet.
…Eller også forstår du slet ikke, hvorfor lige netop DU er blevet ramt.
I dette indlæg vil vi fortælle jer, hvorfor vi IKKE mener, at det er jeres egen skyld.
Der er nemlig én afgørende ting, der er årsag til, at du har diabetes.
Og det er ikke dig.
Du er nemlig ikke alene om at have diabetes.
Vi står midt i en alvorlig diabetesepidemi, hvor mere end 10 % af alle danskere har type 2-diabetes eller præ-diabetes (og det er et absolut minimumstal – i virkeligheden er der mange flere).
Det er altså rigtig mange mennesker. ALLE kender én med diabetes.
Men hvorfor får man type 2-diabetes, og hvorfor lider så mange under det?
Ja spørger du os, så er det, fordi de er blevet opfordret til at spise efter de officielle kostråd (som snart har 40 år på bagen.)
De danske kostråd er underligt nok de samme for både raske og diabetikere – som anbefaler, at man sparer på fedtet og i stedet spiser kulhydrat. Hele 45-60 % kulhydrat.
Men som type 2-diabetiker har man forhøjet blodsukker, og får muligvis medicin til at sænke det.
Selvom flere ting påvirker blodsukkeret indirekte (bl.a. rygning, stress og mangel på motion og søvn), er det, der direkte påvirker dit blodsukker: kulhydrater i maden
Kulhydraterne bliver nedbrudt til sukker i tarmen og sendt ud i blodet … så blodsukkeret stiger.
Normalt er kroppen ret god til at fjerne sukkeret fra blodet, men som præ-diabetiker eller type 2-diabetiker er din krop blevet dårligere til det. Den er altså ikke i stand til at håndtere det sukker, du spiser.
Og netop derfor anbefaler vi, at man skærer kraftigt ned for kulhydraterne fra sukker, brød, ris, pasta, kartofler, frugt osv. for at passe på din krop, så den ikke bliver overbelastet.
Det giver jo egentlig ret god mening, ikke? Både logisk og biologisk.
Men denne (bio)logik gennemsyrer altså ikke de officielle kostråd.
Sandheden er, at diabetesepidemien (og fedmeepidemien) er eksploderet de sidste 30-40 år – præcis samtidig med, at vi blev fedtforskrækkede og skruede op for kulhydraterne.
Så derfor er det ikke din skyld, at du har type 2-diabetes. Måske tværtimod.
Måske har du været en god samfundsborger og fulgt rådene om at lette sovsen og skrabe smørret?
Så hvad kan man gøre nu?
Det eneste, man kan gøre, for at komme videre: Droppe den dårlige samvittighed, og børste skylden af dine skuldre.
Derefter skal man tage ansvaret for, at der rent faktisk er noget, man kan gøre allerede i dag: Skære ned på sukkeret samt kulhydraterne fra fx brød, ris, pasta og kartofler.
Diabetes kan føre til alvorlige og fatale følgesygdomme, fordi det høje blodsukker påvirker alle dele af kroppen. Mange oplever bivirkninger af deres medicin, og endnu flere oplever at skulle have mere og mere medicin som årene går.
Derfor er der god grund til at gøre noget. Og hvorfor så ikke gøre noget der virker effektivt?