fbpx

Hvorfor får man type 2-diabetes?

Af Jane Kudsk
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
03.03.2023

Hvorfor får man type 2-diabetes?

Undersøgelser har vist, at 82 procent af os danskere mener, at overvægt først og fremmest er den overvægtiges egen skyld.

…og samme billede tegner sig i forhold til livsstilssygdomme.

De fleste danskere mener altså, at det er deres egen skyld, at man har diabetes.
(Dig selv inklusiv…??)

Det billede genkender vi fra vores forløbsdeltagere, og hvis du ligner vores forløbsdeltagere bare en lille smule, har du af og til også dårlig samvittighed over, at du har fået diabetes.

Fordi du føler, at det er din egen skyld. Der er jo ikke andre end dig selv, der putter mad i hovedet.
…Eller også forstår du slet ikke, hvorfor lige netop DU er blevet ramt.

I dette indlæg vil vi fortælle jer, hvorfor vi IKKE mener, at det er jeres egen skyld.

Der er nemlig én afgørende ting, der er årsag til, at du har diabetes.

Og det er ikke dig.

Du er nemlig ikke alene om at have diabetes.

Vi står midt i en alvorlig diabetesepidemi, hvor mere end 10 % af alle danskere har type 2-diabetes eller præ-diabetes (og det er et absolut minimumstal – i virkeligheden er der mange flere).

Det er altså rigtig mange mennesker. ALLE kender én med diabetes.

Men hvorfor får man type 2-diabetes, og hvorfor lider så mange under det?

Ja spørger du os, så er det, fordi de er blevet opfordret til at spise efter de officielle kostråd (som snart har 40 år på bagen.)

De danske kostråd er underligt nok de samme for både raske og diabetikere – som anbefaler, at man sparer på fedtet og i stedet spiser kulhydrat. Hele 45-60 % kulhydrat.

Men som type 2-diabetiker har man forhøjet blodsukker, og får muligvis medicin til at sænke det.

Selvom flere ting påvirker blodsukkeret indirekte (bl.a. rygning, stress og mangel på motion og søvn), er det, der direkte påvirker dit blodsukker: kulhydrater i maden

Kulhydraterne bliver nedbrudt til sukker i tarmen og sendt ud i blodet … så blodsukkeret stiger.
Normalt er kroppen ret god til at fjerne sukkeret fra blodet, men som præ-diabetiker eller type 2-diabetiker er din krop blevet dårligere til det. Den er altså ikke i stand til at håndtere det sukker, du spiser.

Og netop derfor anbefaler vi, at man skærer kraftigt ned for kulhydraterne fra sukker, brød, ris, pasta, kartofler, frugt osv. for at passe på din krop, så den ikke bliver overbelastet.

Det giver jo egentlig ret god mening, ikke? Både logisk og biologisk.

Men denne (bio)logik gennemsyrer altså ikke de officielle kostråd.

Sandheden er, at diabetesepidemien (og fedmeepidemien) er eksploderet de sidste 30-40 år – præcis samtidig med, at vi blev fedtforskrækkede og skruede op for kulhydraterne.

Så derfor er det ikke din skyld, at du har type 2-diabetes. Måske tværtimod.

Måske har du været en god samfundsborger og fulgt rådene om at lette sovsen og skrabe smørret?

Så hvad kan man gøre nu?

Det eneste, man kan gøre, for at komme videre: Droppe den dårlige samvittighed, og børste skylden af dine skuldre.

Derefter skal man tage ansvaret for, at der rent faktisk er noget, man kan gøre allerede i dag: Skære ned på sukkeret samt kulhydraterne fra fx brød, ris, pasta og kartofler.

Diabetes kan føre til alvorlige og fatale følgesygdomme, fordi det høje blodsukker påvirker alle dele af kroppen. Mange oplever bivirkninger af deres medicin, og endnu flere oplever at skulle have mere og mere medicin som årene går.

Derfor er der god grund til at gøre noget. Og hvorfor så ikke gøre noget der virker effektivt?

Seneste indlæg

Hvorfor kan brød forhindre mit mål om et blodsukker i balance?

Hvorfor kan brød forhindre mit mål om et blodsukker i balance?

Fra en tidlig alder lærer vi gennem officielle kostråd, så som kostpyramiden, at rugbrød er sundt og at vi kan spise det i store mængder uden begrænsning. Denne opfattelse fortsætter ofte, når vi forsøger at tabe os eller håndtere en diagnose med type 2-diabetes. Men...

Vejen til nye vaner: 3 trin til at ændre din livsstil

Vejen til nye vaner: 3 trin til at ændre din livsstil

Nye vaner, nyt liv: Man kan ikke snakke livsstilsændring uden at snakke vaner. Men hvad er en vane? Hvilke krav stiller det til os at opnå nye vaner – og hvordan sikre man, at man med størst succes opnår de ønskede vaner, som når man står overfor en diagnose type...

5 tips om diabetes og vægttab

5 tips om diabetes og vægttab

Du er blevet videresendt fra spisdigfri.dk, der nu endeligt er lagt sammen med mit nye firma triba.dk. Her viderefører jeg og mit fantastiske team sammen missionen om at hjælpe mennesker fri af type 2-diabetes. På siden finder du både nyt og gammelt indhold fra Spis...

Ronni er nu medicinfri

Ronni er nu medicinfri

Ronni er nu medicinfri - på blot 3 måneder I vinteren 2023 måtte Ronni en tur forbi lægen, da han havde en infektion, som trods behandling med salve og binyrebarkhormon ikke ville aftage. Lægen spurgte ind til ham, og han kunne nikke ja til symptomer som enorm kløe,...

Har du flere spørgsmål? Efterlad dine kontaktoplysninger, og vi vil kontakte dig.

Nyhedsbrev

Få tilsendt vores nemme opskrifter, nyheder, gode tips og meget mere.

Når du indsender din email skriver du dig op til Triba’s nyhedsbrev. Du kan framelde til enhver tid via dette link  i bunden af de emails vi sender. Læs mere om hvordan vi behandler din data i vores privatlivspolitik.

Jane Kudsk taler med en kunde om behandling af type 2-diabetes

Har du flere spørgsmål? Efterlad dine kontaktoplysninger, og vi vil kontakte dig.

Øvrige artikler

Få guiden "9 Trin til at spise dig fri for type 2-diabetes"

Ved at skrive dig op til nyhedsbrevet herunder modtager du direkte guiden med de 9 trin samt ny viden og inspiration om diabetes, mad, sundhed, foredrag og meget meget mere.

 

Tak for tilmelding. Du skulle gerne have modtaget en mail med link til vores 9 trin. Husk at tjekke din spam/uønsket mappe.