fbpx

Hvad for noget fedt skal jeg stege i?

Af Jane Kudsk
07.03.2023

Hvilken type fedtstof er bedst at stege i?

 

Det spørgsmål får jeg ofte!
Er du også ofte i tvivl om, hvad for noget fedt du skal stege i, så læs med her…

Fedt er ikke bare fedt, og vi opdeler det i mættet og umættet fedt alt efter, hvordan det rent kemisk ser ud.

 

Umættet fedt er ikke godt at stege i

 

Det umættede fedt opdeler vi desuden i enkelt- og flerumættet fedt – alt efter antallet af kemiske ”dobbeltbindinger”.
Dobbeltbindingerne i det umættede fedt gør, at olierne er flydende ved stuetemperatur, og at de ikke tåler opvarmning særlig godt.
Disse olier inkluderer fx majs-, vindruekerne-, raps- og solsikkerolie, der altså ikke er gode olier at stege i.
Jo flere dobbeltbindinger – som vi finder i fler-umættet fedt – jo mindre varmestabil er olien, og jo nemmere bliver den harsk.

 

Så hvad skal du stege i?

 

Det mættede fedt – altså fedt, der er fast ved stuetemperatur – er mere varmestabilt og tåler opvarmning på panden.
Mættet fedt som du finder i smør, kokosolie og ande-/svinefedt, er godt at stege i.
Du kan også bruge olivenolie, der indeholder mest enkelt-umættet fedt – men det skal ikke varmes for hårdt.
Hvis du stiller olivenolien i køleskabet, vil den blive delvist fast i modsætning til fx rapsolie, der vil forblive flydende, fordi den indeholder mere fler-umættet fedt.

Seneste indlæg

Sukkertrang? 5 tips til at undgå sukkerfristelser og finde balancen

Sukkertrang? 5 tips til at undgå sukkerfristelser og finde balancen

Hos Triba ved vi, at det kan være en udfordring at finde tilbage til hverdagen, når december har budt på julefrokoster, konfekt og måske lidt for mange hurtige småkager. Men vi ved også, at vejen til balance ikke handler om restriktioner eller at starte på en hård...

5 svære madfælder i julen – og hvordan du siger nej tak

5 svære madfælder i julen – og hvordan du siger nej tak

Højtiderne kan være fulde af hygge, men også fulde af fristelser, der gør det svært at holde fokus på dit helbred. Det er ofte i konkrete situationer – som julefrokoster, kaffe med familien eller det evige snackbord – at vi udfordres mest. Her er vores bud på, hvordan...

Gratis skabelon: Tribas blå diabetes-julehjerte

Gratis skabelon: Tribas blå diabetes-julehjerte

Det er december og julen venter lige om hjørnet, med masser af julehygge og samvær med dem, du holder af. Vi hos Triba vil gerne give dig lidt gratis pynt til juletræet - for at stå sammen om diabetes. Vores dygtige designer, Nina, har ikke blot udarbejdet vores helt...

Er kulhydrater skyld i din vægtøgning? Hvad du skal vide

Er kulhydrater skyld i din vægtøgning? Hvad du skal vide

Hvordan påvirker kulhydrater din vægt og blodsukker? Når vi taler om vægtøgning, bliver fedt ofte udpeget som hovedsynderen. Men få taler om kulhydraternes involvering i udviklingen af overvægt – og særligt ikke den direkte påvirkning. Ser vi eksempelvis...

Har du flere spørgsmål? Efterlad dine kontaktoplysninger, og vi vil kontakte dig.

Nyhedsbrev

Få tilsendt vores nemme opskrifter, nyheder, gode tips og meget mere.

Når du indsender din email skriver du dig op til Triba’s nyhedsbrev. Du kan framelde til enhver tid via dette link  i bunden af de emails vi sender. Læs mere om hvordan vi behandler din data i vores privatlivspolitik.

Jane Kudsk taler med en kunde om behandling af type 2-diabetes

Har du flere spørgsmål? Efterlad dine kontaktoplysninger, og vi vil kontakte dig.

Øvrige artikler

Få guiden "9 Trin til at spise dig fri for type 2-diabetes"

Ved at skrive dig op til nyhedsbrevet herunder modtager du direkte guiden med de 9 trin samt ny viden og inspiration om diabetes, mad, sundhed, foredrag og meget meget mere.

 

Tak for tilmelding. Du skulle gerne have modtaget en mail med link til vores 9 trin. Husk at tjekke din spam/uønsket mappe.