Diabetes 2 er et globalt, stigende problem
Hvert minut er der to mennesker et sted i verden, der får amputeret et ben på grund af diabetes. Samtidig er der syv andre mennesker, der dør af diabetes eller følgeskaderne fra forhøjet blodsukker. 1,2
Diabetes er en massiv, global udfordring, der også har godt fat her i Danmark.
Ifølge Diabetesforeningen har mindst 252.000 danskere type 2 diabetes. Antallet af personer med type 2 diabetes er mere end tredoblet siden 1996. Det skønnes, at ca. 76.000 danskere går rundt med type 2 diabetes uden at vide det.
Op mod 360.000 danskere skønnes at have prædiabetes, hvilket betyder, at de har lettere forhøjet blodsukker og er godt på vej til at udvikle diabetes – 30-40 procent af dem vil udvikle type 2 diabetes inden for 3,5 år.
Derfor regner man med, at der i 2030 vil være mindst 420.000 mennesker med type 2- diabetes i Danmark.
Medicinsk behandling af diabetes 2 hjælper, men er ikke nok
Den gode nyhed for diabetikere i Danmark er, at fremtidsudsigterne er bedre end så mange andre steder i verden, fordi vi har medicinsk behandling og god mulighed for at gå til kontrol hos lægen og andre specialister.
Når det så er sagt, er der et stort uudnyttet potentiale i diabetesbehandlingen i Danmark. For selvom den behandling du får, nok er god, er den slet ikke god nok.
Diabetes er en kompliceret sygdom, men det betyder heldigvis ikke, at løsningen behøver være kompliceret. Nej, faktisk er den ret simpel.
Diabetes 2 er det, vi før i tiden kaldte gammelmandssukkersyge. Diabetes 2 bliver konstateret, når lægen måler for højt langtidsblodsukker (48 mmol/mol eller højere) to målinger i træk.
Et højt langtidsblodsukker viser, at der er for meget sukker i blodet for lang tid ad gangen. Det høje blodsukker gør kroppen syg og ude af balance, hvilket kan føre til skader overalt i kroppen.
Og hvor kommer sukkeret fra?
Ja, det kommer i stor stil ind gennem munden.
Den naturlige vej til normalt blodsukker
Den helt simple løsning – og behandling af diabetes 2 – er, at du skal stoppe med at fylde sukker i munden!
Når du stopper med at spise sukker (og kulhydrater, der bliver omdannet til sukker i kroppen), bliver alt forandret.
Det er ikke raketvidenskab, men effekten er hårrejsende imponerende.
Kroppen er fantastisk, og det er tid til, at du giver den lov til at bevise det.
Kan type 2 diabetes forebygges? Behandles? Kureres?
Type 2 diabetes kan altså behandles helt naturligt med sukker- og kulhydratfattig mad. På denne måde kan langt de fleste type 2 diabetikere undgå følgesygdomme og mere medicin i fremtiden. Vælger man at skære meget ned på sukker og kulhydrater, kan det for rigtig mange også lade sig gøre at blive både medicin- og symptomfri.
FAKTABOKS
Reversal (Behandling)
Ved behandling af diabetes sænkes blodsukkeret til under 48 mmol/mol.
Remission (Ex-diabetiker)
Efter 3 måneder med et blodsukker under 48 mmol/mol uden medicin, er diabetes i remission 3.
Ifølge Diabetesforeningen kan type 2-diabetes ikke kureres og defineres derfor som en kronisk sygdom.
Hos Triba lader vi det være op til den enkelte selv at mene, om man er rask eller syg, når man er blevet medicinfri og har et normalt blodsukker.
Nogle mennesker holder fast i deres gode madvaner netop ved at huske sig selv på, at de har en kronisk sygdom. Hvor imod andre bliver modløse og giver op, når der er tale om en kronisk tilstand – de bliver derimod motiverede til at blive ved, fordi de anser sig selv som raske.
Dette er blot et enkelt eksempel på, hvorfor det er alfa og omega, at vi individualiserer tilbuddet om behandling af type 2-diabetes.
Hos Triba hjælper vi type 2-diabetikere med at blive ex-diabetikere.
Og hvad sker der, når man via livsstilsændringer normaliserer sit blodsukker og bliver medicin- og symptomfri? Man ikke bare udsætter eventuelle følgesygdomme, men mindsker risikoen for følgesygdomme – og man får det meget bedre her og nu.
Du bliver syg igen, hvis du går tilbage til den livsstil, der gjorde dig syg. Men i vores optik betyder det ikke, at du ikke kan spise dig rask.
- Raghav et al. Financial burden of diabetic foot ulcers to world: a progressive topic to discuss always. Ther Adv Endocrinol Metab. 2018 Jan; 9(1): 29–31.
- Global report on diabetes. 2016. Who.int.
- Consensus Report: Definition and Interpretation of Remission in Type 2 Diabetes Diabetes Care 2021;44:2438–2444